Σολομός γλασέ με μέλι-σκόρδο

 Σολομός γλασέ με μέλι-σκόρδο

Θα μπορούσαμε να σας πούμε όλα όσα αγαπάμε για αυτόν τον σολομό με μέλι-σκόρδο, αλλά πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι αυτή η συνταγή ήταν μια από τις κορυφαίες συνταγές μας για το 2022 και μια διαρκής, δοκιμασμένη και αληθινή αγαπημένη των αναγνωστών του Delish μιλάει από μόνο του. Αυτός ο αλμυρός γλυκός σολομός είναι αρκετά γρήγορος και εύκολος για τα βράδια της εβδομάδας (έτοιμος σε λιγότερο από 30 λεπτά), αλλά είναι επίσης αρκετά φανταχτερός για ειδικές περιστάσεις (όπως μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής για την Ημέρα του Πατέρα). Εάν είστε αρχάριος στα θαλασσινά, μην το ιδρώνετε: Το να ψήνετε ψάρια μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά με τις κορυφαίες συμβουλές μας, θα γίνετε επαγγελματίας σε ελάχιστο χρόνο. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε αυτό το δείπνο με σολομό:


Κορυφαίες συμβουλές για το μαγείρεμα σολομού:

— Ελέγξτε τον σολομό σας πριν το μαγείρεμα. Η μέση συσκευασία σολομού σούπερ μάρκετ σε μερίδες συνήθως δεν έχει εναπομείναντα κόκκαλα καρφίτσας για να ανησυχείτε, αλλά είναι σίγουρα η καλύτερη πρακτική να ελέγξετε ξανά. Για να ελέγξετε για οστά, περάστε απαλά τα δάχτυλά σας κατά μήκος της επιφάνειας του ψαριού μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τσίμπημα. Χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι κουζίνας ή ψαριού, πιάστε σταθερά το κόκαλο και τραβήξτε προς την κατεύθυνση που δείχνει φυσικά.

— Ζεσταίνετε πολύ το τηγάνι σας. Είναι σημαντικό να έχετε το τηγάνι σας ζεστό (και εννοούμε ζεστό), και το κάτω μέρος του τηγανιού σας να στρωθεί καλά με λάδι. Μόλις το ψάρι χτυπήσει το λάδι, θα πρέπει να ακούσετε ένα τσιτσίρισμα. Αν δεν το κάνετε, το τηγάνι σας δεν είναι αρκετά ζεστό. Συμβουλή: Με ένα ζεστό τηγάνι έρχεται καυτό λάδι—τοποθετήστε απαλά τα φιλέτα σας μακριά από εσάς για να αποφύγετε το πιτσίλισμα λαδιού.

— Ας είναι ο σολομός σου. Αφήνουμε τα φιλέτα να ψηθούν, ανενόχλητα, για λίγα λεπτά. Έτσι (μαζί με την υψηλή θερμοκρασία) παίρνετε αυτή τη νόστιμη κρούστα. Μετά από περίπου 3 λεπτά, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ανασηκώσετε απαλά μια γωνία από ένα φιλέτο. Αν απελευθερωθεί εύκολα, είναι έτοιμο. Αν όχι, δώστε του λίγο περισσότερο χρόνο. Αναποδογυρίστε, μαγειρέψτε μερικά λεπτά ακόμα για να γίνει τραγανή η πέτσα και να ψηθεί το ψάρι, και είστε έτοιμοι!


Η σάλτσα (& παραλλαγές).

Φτιάχνουμε τη χαρακτηριστική μας σάλτσα μελιού-σκόρδου με λίγα μόνο βασικά συστατικά: μέλι, σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χυμό λεμονιού και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς για λίγο ζεστό. Αυτή η απλή σάλτσα δεν είναι μόνο γελοία νόστιμη, αλλά και εντελώς ευέλικτη! Διακόψτε το χυμό λεμονιού για το λάιμ, αυξήστε τη φωτιά με λίγη σριράτσα, παραλείψτε εντελώς τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς εάν δεν είστε λάτρης ή προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ για να κάνετε τα πράγματα ενδιαφέροντα.


Σερβίροντας ιδέες.

Αυτή η συνταγή είναι τέλεια με διάφορες πλευρές, όπως ψητά σπαράγγια, bok choy ή οποιοδήποτε από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά για σολομό, αλλά μας αρέσει ιδιαίτερα με ρύζι καρύδας για να απορροφήσει όλη τη νόστιμη σάλτσα μελιού-σκόρδου.


Αποθήκευση.

Αν σας περισσέψει, βάλτε τα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες.


Τα κατάφερα? Πείτε μας πώς πήγε στην παρακάτω ενότητα σχολίων!


ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 5 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 20 λεπτά

CAL/SERV: 550

Συστατικά

1/3 γ. μέλι

1/4 γ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

4 6-oz. φιλέτα σολομού, στεγνωμένα με χαρτοπετσέτα

Αλάτι kosher

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 λεμόνι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες

Κατευθύνσεις

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Βήμα 1

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το χυμό λεμονιού και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι. Όταν το λάδι είναι καυτό αλλά δεν καπνίζει, προσθέστε το σολομό με την πλευρά του φλοιού προς τα πάνω και αλατοπιπερώστε. Μαγειρέψτε το σολομό μέχρι να ροδίσει, περίπου 6 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι.

Βήμα 3

Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό. Προσθέστε το μείγμα μελιού και τα λεμόνια σε φέτες και μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά περίπου 1/3. Αλείφουμε τον σολομό με τη σάλτσα.

Βήμα 4

Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.