Grilled Eggplant

 Μελιτζάνα ψητή

Άλλα ψητά λαχανικά μπορεί να τραβήξουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας το καλοκαίρι, αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε: η ψητή μελιτζάνα αξίζει μια θέση στο τραπέζι. Εάν δεν είστε συνήθως λάτρης της μελιτζάνας, ΠΡΕΠΕΙ να τη δοκιμάσετε στη σχάρα. Αυτή η μέθοδος κάνει το λαχανικό όμορφα τρυφερό με μια καπνιστή, απανθρακωμένη γεύση που δεν χορταίνουμε. Συνδυάστε με θρυμματισμένη φέτα, μαϊντανό και ένα σπιτικό dressing από ταχίνι, όπως κάναμε εδώ, και έχετε μια απλή καλοκαιρινή πλευρά για να συνδυάσετε κάθε (και κάθε) κύριο.


Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή ψητής μελιτζάνας:

— Πόσο καιρό ψήνω τη μελιτζάνα μου; Αυτά ψήνονται γρήγορα στη σχάρα—δεν θέλετε να τα αφήσετε πολύ, διαφορετικά θα ξεκολλήσουν πιο απαλά από όσο θέλετε. Οι φέτες με πάχος περίπου 1/4" έως 1/2" ψήνονται τέλεια σε περίπου 6 λεπτά!

— Πώς να μην κολλήσουν στη σχάρα; Τρίψτε τις σχάρες του γκριλ με ένα ουδέτερο λάδι με υψηλό σημείο καπνού και βάλτε τη σχάρα σε δυνατή φωτιά. Δουλεύοντας από πίσω προς τα εμπρός για να αποφύγετε τις εξάρσεις (εάν βρίσκεστε σε εξωτερική σχάρα), χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να τρίψετε περισσότερο λάδι στις σχάρες. Η υψηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να κλειδώσει το λάδι και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό, αντικολλητικό στρώμα.


Σερβίροντας ιδέες.

Ενώ η ψητή μελιτζάνα είναι νόστιμη με απλό αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε αυτή τη μελιτζάνα σε μεσογειακό στυλ προσθέτοντας κρεμώδη θρυμματισμένη φέτα και ένα σπιτικό dressing από ταχίνι. Εάν το προτιμάτε, μην διστάσετε να αφήσετε το ντρέσινγκ και προσθέστε τα αγαπημένα σας καρυκεύματα και το τυρί της επιλογής σας (η παρμεζάνα είναι πάντα μια κλασική επιλογή).


Σερβίρονται καλύτερα φρέσκα από τη σχάρα όταν είναι ακόμα ζεστά, μαζί με άλλα ψητά στα κάρβουνα, όπως σουβλάκι κοτόπουλου ή χοιρινό ψαρονέφρι στη σχάρα. Προσθέστε μια φέτα στο αγαπημένο σας μπιφτέκι ή ψιλοκόψτε τα για χορτοφαγικά tacos εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο με τζατζίκι, φέτα και ντομάτα.


Αποθήκευση.

Τυχόν υπολείμματα θα διατηρηθούν καλά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.


Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Αφήστε μας ένα σχόλιο παρακάτω και μην ξεχάσετε να το βαθμολογήσετε!


: 4 μερίδες

: 15

: 45

: 480

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

1/2 γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1/4 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού

Αλάτι kosher

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες 1/4".

1/4 γ. θρυμματισμένη φέτα

2 κ.σ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Χυμό από 1/2 λεμόνι

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΙΣΜΑ ΤΑΧΙΝΙ

1/3 γ. ταχίνι

Χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. νερό

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Αλάτι kosher

  1

Φτιάξτε μελιτζάνα: Ζεστάνετε τη σχάρα ή το τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη ρίγανη και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Αλείφουμε με πινέλο όλες τις μελιτζάνες και αλατοπιπερώνουμε.

  2

Ψήστε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να απανθρακωθούν ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά.

  3

Γεμίστε τις μελιτζάνες στη σχάρα με φέτα και μαϊντανό και στη συνέχεια στύψτε το χυμό λεμονιού.

  4

Φτιάξτε το ντρέσινγκ για ταχίνι: Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε μαζί το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το νερό και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε. Εάν το ντρέσινγκ είναι πολύ πηχτό, προσθέστε περισσότερο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να γίνει η επιθυμητή συνοχή.

  5

Σερβίρετε τη μελιτζάνα ζεστή με ντρέσινγκ ταχίνι.