Vegan Shepherd's Pie

 Vegan Shepherd's Pie

Αυτή η λήψη χωρίς κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά στο Shepherds Pie είναι γεμάτη με λαχανικά (μανιτάρια! σέλινο! κολοκύθα βουτύρου!) και γεμάτη γεύση. Οι παστινάδες μπορεί να φαίνονται περίεργοι, αλλά είναι χαμηλών τόνων ή τα καλύτερα ριζικά λαχανικά εκεί έξω. Ωστόσο, αν καλύψετε οτιδήποτε με ένα βουτυρένιο, τραγανό κάλυμμα πουρέ πατάτας, είμαστε σίγουροι ότι θα το λατρέψετε. Είναι επίσης απίστευτα χορταστικό, χάρη στις φακές.


Για να φτιάξετε τη γέμιση:


Σοτάρετε τα λαχανικά μέχρι να ροδίσουν εξαιρετικά και να καραμελώσουν γύρω από τις άκρες—κάντε υπομονή! Στη συνέχεια, χτυπήστε το με περισσότερη γεύση με πελτέ ντομάτας, σκόρδο και πάστα miso. Αφαιρέστε το τηγάνι με κρασί, φροντίζοντας να ξύσετε όλα τα ροδισμένα, γευστικά κομμάτια και μετά σιγοβράστε τις φακές. Για να βεβαιωθείτε ότι η γέμιση δεν είναι πολύ χαλαρή, προτείνουμε να ανακατεύετε το αλεύρι στις φακές πριν προσθέσετε το ζωμό.


Για να φτιάξετε την επικάλυψη πατάτας:


Η διαδικασία εδώ δεν μοιάζει πολύ με αυτή μιας παραδοσιακής ποιμενικής πίτας. Βράζουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέτουμε το βούτυρο (βίγκαν βούτυρο για βέγκαν ποιμενική πίτα). Για αυτή τη συνταγή, τσιγαρίζουμε το θυμάρι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο πριν τα ανακατέψουμε στον πουρέ πατάτας με το βούτυρο.


Για να το κάνετε αυτό εκ των προτέρων:


Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας και τη γέμιση από πριν, κρυώνοντας σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλουμε στο ψυγείο. Συναρμολογήστε πριν είστε έτοιμοι για ψήσιμο.


Για να φτιάξετε μια έκδοση χαμηλών υδατανθράκων:


Μπορείτε να αντικαταστήσετε την επικάλυψη πουρέ πατάτας με πουρέ κουνουπιδιού. Κατευθυνθείτε στην Πίτα μας για τον Ποιμενικό κουνουπιδιού για οδηγίες.


Σας άρεσε να φτιάχνετε αυτή τη συνταγή; Δοκιμάστε μερικές από τις άλλες συνταγές μας εμπνευσμένες από την Ιρλανδία και αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!


ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 1 ώρα

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες 20 λεπτά

CAL/SERV: 511

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

4 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 κιλό μανιτάρια shiitake, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους

2 παστινάκια, κομμένα σε κύβους 3/4 ιντσών

1 μικρή κολοκύθα βουτύρου, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια 1 ίντσας

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. διπλό συμπυκνωμένο πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. λευκή πάστα miso

1/2 κόκκινο κρασί

1 γ. πράσινες ξηρές φακές, ξεπλυμένες

2 κ.σ. αλεύρι

4 γ. ζωμός λαχανικών

Αλάτι kosher

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΩΝ:

2 1/2 λίβρα χρυσές πατάτες κρέμας, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση

Αλάτι kosher

1/4 γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, συν άλλα για γαρνίρισμα

6 κ.σ. vegan βούτυρο

1/4 γ. μαϊντανό χοντροκομμένο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κατευθύνσεις

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το παστινάκι και την κολοκύθα, μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει καλά, περίπου 12 λεπτά.

Βήμα 2

Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 2 λεπτά. Ανακατεύουμε με την πάστα miso, σβήνουμε αμέσως με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε ξανά τα μανιτάρια και ανακατέψτε τις φακές. Πασπαλίζουμε τα πάντα με αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.

Βήμα 3

Μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα και μετά προσθέστε το ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν al dente οι φακές, περίπου 15 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 425°. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουμε τις πατάτες με νερό και τις αλατίζουμε. Αφήστε να πάρει μια βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει εντελώς, 15 έως 18 λεπτά. Στραγγίζουμε και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Χρησιμοποιήστε έναν πουρέ πατάτας για να πολτοποιήσετε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και το θυμάρι. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό. Πετάξτε το θυμάρι και περιχύστε τις πατάτες με λάδι. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 3

Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση λαχανικών και ψήστε μέχρι να εμφανιστούν πολύ λίγα υγρά και ο πουρές πατάτας να ροδίσει, περίπου 35 λεπτά. Ψήνουμε αν θέλουμε και γαρνίρουμε με μαϊντανό και θυμάρι πριν το σερβίρουμε.