Vegetarian Moussaka

 Χορτοφάγος μουσακάς

Ο μουσακάς είναι ένα από τα αγαπημένα μας ελληνικά πιάτα. Είναι ένα πιάτο με βάση τη μελιτζάνα που παρασκευάζεται παραδοσιακά με κιμά. Εδώ αλλάξαμε το κρέας με φακές για να γίνει αυτό ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο για χορτοφάγους. Έχει μια κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ που πηγαίνει από πάνω που κάνει αυτό το πιάτο το comfort food που είναι.


Το έχεις φτιάξει ακόμα αυτό; Πείτε μας πώς πήγε στα σχόλια παρακάτω!


ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ώρα 45 λεπτά

CAL/SERV: 591

Συστατικά

2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε γύρους 1/2".

Αλάτι kosher

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

8 ουγγιές. baby bellas, σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 γ. πράσινες φακές

1 (14,5 oz.) κουτί ντομάτες σε κύβους

2 γ. νερό

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 γ. γάλα

3/4 γ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη

2 μεγάλοι κρόκοι αυγών


Κατευθύνσεις


Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 400°. Σε μία στρώση απλώνουμε τους στρογγυλούς μελιτζάνες σε λαμαρίνες στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις δύο πλευρές της μελιτζάνας. Αφήστε να καθίσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Αλείφουμε τις μελιτζάνες με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και τις βάζουμε σε ταψί σε μία στρώση. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, 12 λεπτά.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τις φακές, τις ντομάτες και το νερό. Καρυκεύουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για 30 λεπτά. Προσθέστε περισσότερο νερό όσο χρειάζεται αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή.

Βήμα 4

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Χτυπάμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να μην μείνουν σβώλοι. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει, περίπου 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε την παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.

Βήμα 5

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε ελαφρά. Προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και χτυπήστε με το σύρμα για να ενωθεί, μετά ρίξτε το μείγμα ξανά στη μπεσαμέλ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 6

Σε ένα ταψί 9”-x-13” τοποθετούμε μια στρώση μελιτζάνες. Προσθέστε το μισό μείγμα φακών και επαναλάβετε με περισσότερη μελιτζάνα και τις υπόλοιπες φακές. Από πάνω βάζουμε μια τελευταία στρώση μελιτζάνες. Ρίξτε μια κουταλιά μπεσαμέλ πάνω από τη μελιτζάνα και προσθέστε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα.

Βήμα 7

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να ζεσταθεί, για 30 λεπτά.