Vegan Pho

 Vegan Pho

Το Pho είναι το αγαπημένο μου φαγητό για κρύο καιρό και το vegan pho δεν είναι λιγότερο ικανοποιητικό λόγω του εμβληματικού συνδυασμού μπαχαρικών που είναι κοινός στο βιετναμέζικο pho. Μεγάλωσα τρώγοντας αμέτρητα μπολ pho κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία στη Νέα Ορλεάνη που οι γεύσεις του pho είναι ενσωματωμένες στη γευστική μου μνήμη. Ακόμη και η παραμικρή μυρωδιά από αλμυρή κανέλα, τζίντζερ και αστεροειδή γλυκάνισο με μεταφέρει πίσω σε εκείνα τα κυριακάτικα πρωινά με την οικογένεια. Αυτά τα αμέτρητα μπολ με pho με έχουν προετοιμάσει να φτιάξω μια χορταστική vegan εκδοχή αυτού του βιετναμέζικου κλασικού, και αυτή η συνταγή και ο 30λεπτος ζωμός του έχουν σπάσει τον κώδικα.


Το κόλπο για έναν εξαιρετικά γευστικό ζωμό vegan pho είναι να φρυγανίσετε ολόκληρα τα μπαχαρικά - αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα και γαρίφαλο. Τοστάρισμα μαζί με τα μπαχαρικά είναι το κρεμμύδι και το τζίντζερ, τα οποία πρέπει να ροδίσουν, ακόμη και να απανθρακωθούν, στην κατσαρόλα πριν προσθέσετε ζωμό λαχανικών. Για το umami, πρόσθεσα λευκό miso και αποξηραμένα shiitakes για να ενισχύσω τη γεύση που διαφορετικά θα προερχόταν από τη σάλτσα ψαριού στο παραδοσιακό pho. Τέλος, η ζάχαρη φοίνικα προσθέτει μια απαλή γλυκύτητα που είναι κοινή στο pho, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη βράχου ή ακατέργαστη ζάχαρη εάν δεν έχετε φοίνικα.


Όλα αυτά τα συστατικά συνδυάζονται με ζωμό λαχανικών και σιγοβράζονται για μόλις 20 λεπτά πριν τα σερβίρετε με pho noodles, μανιτάρια, bok choy, tofu ή οποιαδήποτε άλλα λαχανικά σας αρέσουν!


Έφτιαξε αυτό; Πείτε μας πώς πήγε στα σχόλια παρακάτω!


ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 50 λεπτά

Συστατικά

ΖΩΜΟΣ

1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, κομμένο στη μέση

4 αποξηραμένα shiitakes (περίπου 1/2 c.)

1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ (περίπου 5 ουγκιές), κομμένο στη μέση κατά μήκος

2 κ.σ. φυτικό λάδι

4 λοβούς κάρδαμου

3 λοβοί γλυκάνισου

2 (3") ξυλάκια κανέλας

8 ολόκληρα γαρίφαλα

8 γ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

1 κ.γ. λευκή πάστα miso ή σκούρο miso

2 κουτ. σάλτσα σόγιας ή ταμάρι

1 κ.γ. ζάχαρη φοίνικα, ζάχαρη βράχου ή κρυσταλλική ζάχαρη

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

1 λίβρα banh pho noodles ή νουντλς ξηρού ρυζιού

1 κιλό φρέσκα μανιτάρια shiitake (4 χαλαρά συσκευασμένα γ.)

2 κεφαλές baby bok choy, κομμένες στη μέση κατά μήκος

Αλάτι kosher

1/2 ματσάκι κόλιανδρο, χοντροκομμένο

1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού Ταϊλάνδης (περίπου 2 χαλαρά συσκευασμένα γ.)

1/4 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 γ. χόρτα κρεμμυδιού σε λεπτές φέτες

1 (14-oz.) μπλοκ μαλακό τόφου, κομμένο σε κύβους 1/2".

4 ουγκιές. βλαστάρια φασολιών

1 jalapeño, κομμένο σε λεπτές φέτες

Lime wedges, σάλτσα σόγιας ή tamari και vegan sriracha, για το σερβίρισμα

Κατευθύνσεις


ΖΩΜΟΣ

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, συνδυάστε το κρεμμύδι, το shiitakes, το τζίντζερ, το λάδι, το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να απανθρακωθούν και τα μπαχαρικά να μυρίσουν, για 4 με 5 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέστε ζωμό, miso, σάλτσα σόγιας και ζάχαρη φοίνικα. Σκεπάζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί ελαφρώς, περίπου 4 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές, για 18 με 20 λεπτά.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό, μαγειρέψτε το pho σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε μεγάλα μπολ.

Βήμα 2

Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, σουρώνουμε να φύγουν τα στερεά και γυρνάμε στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, για 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε το bok choy και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν οι μίσχοι, για 1 έως 2 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά? καρυκεύουμε με αλάτι.

Βήμα 3

Κορυφαία noodles με ζωμό, μανιτάρια, bok choy, tofu, κόλιαντρο, βασιλικό, κρεμμύδι, κρεμμύδι, φύτρα φασολιών και jalapeño. Σερβίρετε μαζί με φέτες λάιμ, σάλτσα σόγιας και vegan sriracha.