Πώς να φτιάξετε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικού (Pad Krapow Gai)

 Πώς να φτιάξετε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικού (Pad Krapow Gai)

Πώς να φτιάξετε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικού (Pad Krapow Gai)

Σας αρέσει το κοτόπουλο βασιλικού της Ταϊλάνδης; Είναι εύκολο να αναδημιουργήσετε αυτό το αγαπημένο ταϊλανδέζικο εστιατόριο στο σπίτι. Θα χρειαστείτε μπούτια κοτόπουλου, μερικά βασικά ντουλάπια και αρωματικό ταϊλανδέζικο βασιλικό.
Τα αρωματικά είναι πάντα τα πρώτα συστατικά που σκέφτομαι όταν φτιάχνω μια συνταγή της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως το κοτόπουλο με βασιλικό της Ταϊλάνδης, γνωστό και ως pad krapow gai. Αυτή η ταϊλανδέζικη συνταγή είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην ενσωμάτωση ζωηρών βοτάνων σε ένα stir-fry.

Η χρήση βοτάνων ως αρωματικών ολοκληρώνει τη συνολική γεύση ορισμένων πιάτων και δημιουργεί ξεχωριστές γεύσεις. Σκεφτείτε τη ρίγανη και τον άνηθο στα ελληνικά πιάτα, τον βασιλικό και το θυμάρι στα ιταλικά πιάτα και τον κόλιανδρο και τον βασιλικό στα μεξικάνικα πιάτα. Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, θα δοκιμάσετε συχνά ρίζα κόλιανδρου, μέντα και βασιλικό της Ταϊλάνδης. Είναι το τελευταίο από αυτά με το οποίο θα δουλέψουμε για αυτήν τη συνταγή ταϊλανδέζικου κοτόπουλου.

Τι είναι το Thai Basil Chicken (Pad Krapow Gai);

Το κοτόπουλο με βασιλικό της Ταϊλάνδης είναι ένα γλυκό και αλμυρό stir-fry που σιγοβράζει που χρησιμοποιεί μια γλασέ σάλτσα για να ενώσει τον ταϊλανδικό βασιλικό, τα λαχανικά και τους μηρούς κοτόπουλου σε ένα συνεκτικό πιάτο. Σερβίρεται πάνω από ρύζι, μερικές φορές με ένα τηγανητό αυγό και μια πλευρά από μια λαμπερή και πικάντικη σάλτσα ψαριού), είναι ένα απλό γεύμα που πρέπει να κάνετε όταν λαχταράτε μια νόστιμη ταϊλανδέζικη συνταγή.

Υλικά για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικό

Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά βασικά ταϊλανδέζικα συστατικά σε αυτή τη συνταγή. Παρακάτω είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία.

Ταϊλανδικός βασιλικός

Υπάρχουν όλων των ειδών οι παραλλαγές βασιλικού, αλλά αυτή η συνταγή απαιτεί ειδικά βασιλικό της Ταϊλάνδης. Συχνά περιγράφεται ότι έχει γεύση γλυκόριζας ή γλυκάνισου με πιπεράτη νότα, σε σύγκριση με τον αδερφό του, γλυκό βασιλικό. Εάν έχετε πάει ποτέ σε ένα εστιατόριο pho, μπορεί να το έχετε δει στο πιάτο των αξεσουάρ σας, καθώς είναι ένα νόστιμο και εναρμονισμένο βότανο με ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη. Για μαγειρική χρήση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μόνο το τμήμα φύλλου. το στέλεχος μπορεί να απορριφθεί.
Κινέζικα ή πράσινα φασόλια «φιδιού».
Τα κινέζικα ή «φιδιά» πράσινα φασόλια είναι ένας κοινός τύπος πράσινα φασόλια που χρησιμοποιούνται στην ασιατική μαγειρική και είναι πιο άπαχα και μακρύτερο σε μέγεθος από άλλα πράσινα φασόλια. Έχουν επίσης πιο εγκάρδια υφή. Εκτός από μια ήπια γεύση ξηρών καρπών, η συνολική γεύση είναι παρόμοια με το μέσο πράσινο φασόλι. Εάν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε φασόλια φιδιού, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μπιζελιού, πράσινα φασόλια ή ακόμα και πράσινες πιπεριές.

σάλτσα οστρακοειδών

Η σάλτσα στρειδιών είναι μια απαραίτητη βάση σάλτσας stir-fry. Δίνει μια στρογγυλεμένη γλυκιά γεύση και πάχος σε οποιαδήποτε σάλτσα stir-fry. Επειδή τα περισσότερα ταϊλανδέζικα stir-fries δεν χρησιμοποιούν άμυλο για να πήξουν τη σάλτσα, η σάλτσα στρειδιών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για να προσθέσει αυτό το ιξώδες. Μια εναλλακτική λύση στη χρήση σάλτσας στρειδιών θα ήταν η προσθήκη μελιού.

Σάλτσα ψαριού

Η σάλτσα ψαριού είναι απαραίτητη για πολλές συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το κοτόπουλο βασιλικού της Ταϊλάνδης. Προσθέτει ένα επιπλέον βάθος αλμυρής γεύσης. Σάλτσα ψαριού μπορείτε πλέον να βρείτε στα περισσότερα παντοπωλεία στον ασιατικό διάδρομο, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικές επιλογές για vegan και χορτοφάγους.

Σάλτσα καρυκευμάτων ή σάλτσες σόγιας

Η σάλτσα καρυκευμάτων και η σάλτσα σόγιας μανιταριών είναι τα προσωπικά μου βασικά στοιχεία για την κατασκευή μιας νόστιμης σάλτσας stir-fry. Εάν πρόκειται να βουτήξετε περισσότερο στην παρασκευή ασιατικής κουζίνας, είναι σημαντικό να έχετε διάφορους τύπους ασιατικών σάλτσες. Όλα έχουν ένα προφίλ λειτουργίας και γεύσης που μένουν μόνα τους και κάνουν τη διαφορά στα περισσότερα πιάτα.

ασκαλώνια

Η ύπαρξη ποικιλίας κρεμμυδιών στο σπίτι είναι σημαντική για το μαγείρεμα, καθώς το καθένα έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που προορίζεται για διάφορα πιάτα. Τα ασκαλώνια είναι μικρά αλλά έχουν μια δυνατή γροθιά και γίνονται γλυκά και καρύδια μόλις ψηθούν.

Ταϊλανδέζικο τσίλι

Αυτές οι μικροσκοπικές πιπεριές έχουν πολλά μπαχαρικά, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τις χρησιμοποιείτε. Συνιστώ να ξεκινήσετε πρώτα με μισό τσίλι. Αφήστε το να ψηθεί μέσα στη σάλτσα και δοκιμάστε τη σάλτσα πριν προσθέσετε περισσότερη.

Πώς να φτιάξετε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικό

Συστατικά

2 μπούτια κοτόπουλου, χωρίς πέτσα
2 φλιτζάνια πράσινα φασόλια, κομμένα σε κομμάτια 1/4 ίντσας
1 μάτσο φύλλα βασιλικού Ταϊλάνδης (τα φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν από το στέλεχος)
3 με 4 κουταλιές της σούπας ουδέτερο λάδι
1 ασκαλώνιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
3 με 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1 έως 2 τσίλι Ταϊλάνδης, κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας ή νερό
Ταϊλανδική σάλτσα βασιλικού:

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα στρειδιών
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
2 κουταλιές της σούπας σόγια ή σάλτσα καρυκευμάτων
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας μανιταριών
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
Prik Nam Pla (προαιρετικό):

3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
1/2 ή 1 ταϊλανδέζικο τσίλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Κατευθύνσεις

Βήμα 1: Φτιάξτε τη σάλτσα

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα ψαριού, τη σάλτσα καρυκευμάτων, τη σάλτσα σόγιας μανιταριών και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Αν φτιάχνετε prik nam pla, ανακατέψτε το μαζί τώρα. Δεν χρησιμοποιείται στη διαδικασία μαγειρέματος. Σερβίρεται ως συνοδευτική σάλτσα με το έτοιμο πιάτο.

Βήμα 2: Προετοιμάστε το κοτόπουλο

Ψιλοκόψτε το χέρι ή χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να κόψετε τους μηρούς του κοτόπουλου σας σε μικρά κομμάτια. Τα κομμάτια πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το κιμά κοτόπουλου. Βάζουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3: Μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια

Ζεσταίνουμε το γουόκ ή το τηγάνι σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το λάδι και όταν το τηγάνι ζεσταθεί, προσθέστε τα πράσινα φασόλια και τα ασκαλώνια. Ανακατεύουμε μέχρι τα ασκαλώνια να βγάλουν ένα άρωμα και να μαλακώσουν.

Βήμα 4: Μαγειρέψτε το κοτόπουλο

Προσθέστε το κοτόπουλο και το σκόρδο στο τηγάνι. Αφήστε το κοτόπουλο να ψηθεί για λίγα δευτερόλεπτα πριν το ανακατέψετε. Συνεχίστε να ανακατεύετε απαλά μέχρι το κοτόπουλο να πάρει πιο ανοιχτό χρώμα και να ψηθεί.

Συμβουλή του συντάκτη: Αν προτιμάτε πιο τραγανά πράσινα φασόλια, προσθέστε τα στο τηγάνι αφού ψηθεί το κοτόπουλο, πριν προσθέσετε τη σάλτσα.

Βήμα 5: Προσθέστε τη σάλτσα

Ρίξτε τη σάλτσα που φτιάξατε στο πρώτο βήμα και τον ζωμό (ή το νερό). Σιγοβράζουμε για τρία με τέσσερα λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο και τα πράσινα φασόλια να απορροφήσουν λίγο από τα υγρά.

Βήμα 6: Ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό

Προσθέστε τον βασιλικό Ταϊλάνδης και ρίξτε τον απαλά με το κοτόπουλο και τα πράσινα φασόλια.

Βήμα 7: Προσθέστε το prik nam pla

Σερβίρετε το κοτόπουλο με βασιλικό της Ταϊλάνδης πάνω από ένα πιάτο με ρύζι γιασεμί και περιχύνετε με λίγο από το πρικ ναμ πλα, αν θέλετε να λαμπρύνετε και να δυναμώσετε το stir-fry.

Συμβουλές για την παρασκευή κοτόπουλου βασιλικού της Ταϊλάνδης
Πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο;
Ελέγξτε εάν το κοτόπουλο σας είναι έτοιμο χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος. θα πρέπει να χτυπά μεταξύ 165 και 175°F. Ένα ακατέργαστο κομμάτι κοτόπουλου είναι ροζ και ημιδιαφανές και μοιάζει σχεδόν λαδερό. Μόλις ψηθεί, γίνεται πιο χλωμό στο χρώμα -σχεδόν λευκό- και είναι συνήθως υγρό και ινώδες.

Πώς αποθηκεύετε τα υπολείμματα κοτόπουλου βασιλικού της Ταϊλάνδης;
Αποθηκεύστε το κοτόπουλο ταϊλανδέζικου βασιλικού σας σε αεροστεγές δοχείο και χωριστά από το ρύζι σας, αν είναι δυνατόν. Αυτό το stir-fry είναι πολύ αυθεντικό και μπορεί να διαρρεύσει, οπότε δεν θέλετε να χυθεί στο ψυγείο σας. Το κοτόπουλο βασιλικού της Ταϊλάνδης θα είναι καλό για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Μπορείτε να φτιάξετε ταϊλανδέζικη σάλτσα βασιλικού νωρίτερα;
Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα νωρίτερα. Η σάλτσα παραμένει φρέσκια σε ένα καλά κλεισμένο βάζο ή δοχείο για μια εβδομάδα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διπλασιάσετε τη σάλτσα για ένα έξτρα πικάντικο κοτόπουλο βασιλικού Ταϊλάνδης ή για άλλες συνταγές stir-fry που θα φτιάξετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τι σερβίρετε με ταϊλανδέζικο κοτόπουλο βασιλικό;
Το κοτόπουλο βασιλικού της Ταϊλάνδης σερβίρεται συχνά πάνω από λευκό ρύζι γιασεμί, με μια πλευρά από την πικάντικη σάλτσα ψαριού που ονομάζεται prik nam pla. Αν δεν έχετε ρύζι γιασεμί, μπορείτε να το σερβίρετε με μπασμάτι ή μαγειρεμένα νουντλς ρυζιού. Οτιδήποτε αμυλούχο που θα απορροφήσει όλη αυτή τη νόστιμη σάλτσα θα λειτουργήσει!

Μερικοί λαοί αγαπούν ένα τραγανό τηγανητό αυγό πάνω από το πιάτο ρυζιού τους. Ο κρόκος και τα κρεμώδη ασπράδια αυγών μπορούν πραγματικά να εξισορροπήσουν τον πλούτο του γεύματος.